All the Bright Places | Novellist.nl | NL boekbeschrijvingen (2024)

Home » Boekbeschrijvingen » Genre » coming-of-age » All the Bright Places

Niveau: B 4c
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:

anders-zijn, bipolaire stoornis, bullying, dagboek, high school, liefde, USA (Indiana), zelfmoord

Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695671202069", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030330559","familyId":"9200000030330559","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"All%20the%20Bright%20Places%2C%20Niven%2C%20Jennifer","linkSubId":""};

Het begin!

Is today a good day to die?
This is something I ask myself in the morning when I wake up. In third period when I’m trying to keep my eyes open while Mr. Schroeder drones on and on. At the supper table as I’m passing the green beans. At night when I’m lying awake because my brain won’t shut off due to all there is to think about.
Is today the day?
And if not today – when?
I am asking myself this now as I stand on a narrow ledge six stories above the ground. I’m so high up, I’m practically part of the sky. I look down at the pavement below, and the world tilts. I close my eyes, enjoying the way everything spins. Maybe this time I’ll do it – let the air carry me away. It will be like floating in a pool, drifting off until there’s nothing.
I don’t remember climbing up here. In fact, I don’t remember much of anything before Sunday, at least not anything so far this winter. This happens every time - the blanking out, the waking up. I’m like that old man with the beard, Rip Van Winkle. Now you see me, now you don’t. You’d think I’d have gotten used to it, but this last time was the worst yet because I wasn’t asleep for a couple days or a week or two – I was asleep for the holidays, meaning Thanksgiving, Christmas, and New Year’s. I can’t tell you what was different this time around, only that when I woke up, I felt deader than usual. Awake, yeah, but completely empty, like someone had been feasting on my blood. This is day six of being awake again, and my first week back at school since November 14.

© Penguin Random House Company, 2015.

^ Terug naar boven

Algemeen

Finch heeft besloten om de toren van zijn high school te beklimmen om te kijken hoe het gevoel is wanneer je daar af zou willen springen. Hij probeert wel eens vaker situaties uit waarbij je zelfmoord zou kunnen plegen (pillen verzamelen, in een diep bad gaan zitten, een lus in een touw leggen). Het leven heeft weinig zin voor hem, vindt hij: hij wordt gepest op school – de meeste mensen vinden hem een weirdo – , hij is populair bij de meiden maar dat interesseert hem niet, hij speelt gitaar maar de bands waarin hij speelt boeien hem niet echt. Hij lijdt aan zeer wisselende stemmingen. O ja, en zijn vader heeft hem regelmatig in elkaar geslagen …
Op de toren van de school zit Violet. Ze is jong en mooi en ze heeft veel vrienden. En ze is ongelukkig: vandaag een jaar geleden kwam haar oudere zus om bij een auto-ongeluk. Terwijl Eleanor verongelukte, had Violet alleen maar een paar schrammen. Violet voelt zich schuldig dat ze nog leeft en ze wil een eind aan haar leven maken.
Maar Finch praat haar naar beneden. En nadat hij haar van haar plannen afgebracht heeft, wordt Violet als heldin op school binnengehaald (ze heeft een halve zool gered), terwijl Finch, de eeuwige freak, als potentiële zelfmoordenaar door iedereen met de nek wordt aangekeken. Violet durft niks te zeggen, want dan weet iedereen immers dat zij ook zelfmoord wilde plegen.
Na een paar dagen vraagt Finch aan Violet of zij samen met hem aan een project wil werken. Ze kan het moeilijk weigeren. En die twee leren elkaar steeds beter kennen. Violet ontdekt hoe speciaal (en afwijkend) die Finch is en Finch ziet hoe aardig Violet is. En langzamerhand ontstaat er een band tussen die twee. Maar of dat de weg naar het geluk is, valt nog te bezien …

^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:

B2


Schrijver:

Jennifer NivenAantal pagina's:

380


Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:

2010-2020


Plaats van handeling:

USA, Indiana, een stad, het platteland


Bijzonderheden:

Een jeugdroman in heel veel korte dagboekachtige fragmenten, geschreven door de twee hoofdpersonen.
In het Nederlands heet het boek ‘Waar het licht is’.

^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van boeken die echt ergens over gaan, dan moet je ‘All the Bright Places’ lezen. Het is een mooi geschreven verhaal over twee jonge mensen met grote problemen. De één, Finch, heeft het thuis heel moeilijk gehad (en heeft dat nog wel een beetje) waardoor hij flink in de war is geraakt. Maar hij lijdt ook aan een psychische stoornis. De ander, Violet, heeft een jaar geleden haar oudere zus bij een auto-ongeluk verloren – ze is depressief en suïcidaal.


WAT MOET JE WETEN?

De jeugdroman ‘All the Bright Places’ speelt zich af in de staat Indiana, een grote, dunbevolkte staat in het noorden en in het midden van de USA (‘the Midwest’). De staat Indiana valt op omdat hij niet zo opvalt: spectaculaire landschappen of beroemde personen zijn er niet veel (geweest). Daarom is het vrij moeilijk voor Finch en Violet om opvallende plekken in en rond het stadje Bartlett te bezoeken.
De roman verwijst regelmatig naar andere literatuur. Niet alleen naar de Literatuur met een hoofdletter (zoals The Waves van Virginia Woolf), maar ook naar de romantische literatuur van Pearl S. Buck of de complexe roman van Herman Melville (Moby Dick).
Een citaat uit een versje van Dr. Seuss is zelfs gebruikt voor de titel van de roman:
‘You’ll find the bright places
where Boom Bands are playing.’ (p.154)


^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘All the Bright Places’ zijn niet echt moeilijk. Ms Niven gaat uit van intelligente en redelijk belezen lezers, maar ze maakt de taal nooit specialistisch of ingewikkeld.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen aan de korte kant. Het verhaal lijkt op een combinatie van twee dagboeken, maar er staan ook veel dialogen in – zowel het dagboek als de dialogen maken het verhaal heel leesbaar.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘All the Bright Places’ is heel toegankelijk.
En dat is het verhaal zeer zeker ook. Het heeft heel herkenbare elementen voor jongere lezers (het middelbare schoolleven, schoolvakken, docenten, leerlingen, vrienden, vriendinnen, ouders), maar het behandelt ook minder alledaagse zaken (een dodelijk ongeluk, een zelfmoordpoging, pesterijen, psychische problemen).
Op basis van deze eigenschappen is ‘All the Bright Places’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘All the Bright Places’ is heel bijzonder geschreven. Het lijkt op een dagboek. Maar dat dagboek is geschreven door twee personen: de protagonisten van de roman, Theodore Finch en Violet Markey. Lastige onderwerpen – zoals een zelfmoordpoging, een dodelijk ongeluk, het gedrag van een manisch-depressieve jongere en pesterijen op school – worden op een heel heldere en eerlijke manier aan de orde gesteld.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘All the Bright Places’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat uit de relaties tussen ouders en kinderen (liefde, ruzie, onenigheden, gescheiden gezinnen), tussen vrienden en vriendinnen, tussen leerlingen en docenten. Maar de actie gaat nog veel verder: we leren twee mensen kennen die alle aspecten van het leven willen leren kennen; vooral de mannelijke hoofdpersoon gaat daarin heel ver.


Tijd:

‘All the Bright Places’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het is een verhaal waarbij veel gebruik gemaakt wordt van mobiele telefoons en computers. Finch rijdt in zijn eigen auto (ook vaak naar school) en de karakters in het boek zijn vaak uit de betere en rijkere milieus afkomstig.
Het verhaal voltrekt zich over een periode van een maand of vier en het wordt chronologisch verteld (met een aantal flashbacks). Het verhaal begint in januari en het eindigt in juni.


Plaats:

De setting van ‘All the Bright Places’ is het denkbeeldige stadje Bartlett in de Amerikaanse staat Indiana, een plaats van bijna 15.000 inwoners.
Een aantal belangrijke scenes speelt zich af in de omgeving van het stadje – wanneer Violet en Finch op zoek gaan naar interessante plekken in de staat Indiana (voor hun schoolproject).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘All the Bright Places’: zullen Violet en Finch ooit gelukkig worden – met of zonder elkaar?


Verteller:

De roman ‘All the Bright Places’ heeft twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectiefvan Violet en vanuit dat van Finch (als een soort dagboek).


^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘All the Bright Places’ zijn:
• Theodore (‘Finch’) Finch: een 17-jarige senior student (eindexamenklas leerling) van de high school. Hij woont samen met zijn moeder en twee zussen. Hij is vaak mishandeld door zijn vader en hij lijdt aan slapeloosheid en aan hyperactieve buien (men vermoedt dat hij een bipolaire stoornis heeft);
• Violet Markey: ook een studente uit de hoogste klas van dezelfde high school. Ze woont alleen met haar ouders sinds haar oudere (18-jarige) zus verongelukte. De dood van haar zus heeft haar heel onzeker en diep ongelukkig gemaakt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘All the Bright Places’ zijn:
Familieleden van Finch en Violet:
• Mrs. Linda Finch: de 40-jarige moeder van Finch. Zij is makelaar en ze werkt parttime in een boekenzaak. Zij heeft veel verdriet over de scheiding met haar man en ze verwaarloost haar kinderen ongewild een beetje;
• Kate Finch: de 18-jarige zus van Finch. Zij gaat vaak haar eigen gang, maar ze is desalniettemin een grote steun voor haar broer;
• Decca Finch: het 8-jarige zusje van Finch. Zij is vrij ongelukkig na de scheiding van haar ouders;
• Mr. Ted Finch: de 43-jarige vader van Finch. Hij is een Canadese ex-ijshockeyster die tegenwoordig een eigen bedrijfje heeft . Hij heeft zijn vrouw meerdere malen bedrogen en is nu sinds een jaar met een jongere vrouw met een kind. Ted Finch heeft een heel kort lontje;
• Rosemarie: de nieuwe vrouw van Ted Finch. Zij is weduwe en ze heeft een zoontje van zeven, Josh Raymond;
• Mr. James Markey: de vader van Violet. Hij is een rustige man die zijn vrouw en dochter zo veel mogelijk steunt in het verwerken van hun verlies;
• Mrs. Sheryl Markey: de moeder van Violet. Zij is docent aan een hogeschool en schrijfster. Ze is een nuchtere, optimistische vrouw.
Vrienden van Violet en Finch:
• Charlie Donahue: de beste vriend van Finch en Brenda. Een zeer getalenteerde, slimme en sportieve Afro-Amerikaanse jongen;
• Brenda Shanks-Kravitz: de beste vriendin van Finch en Charlie. Zij is regelmatig verliefd op jongens die voor haar onbereikbaar lijken (zoals Roamer en Ryan);
• Ryan Cross: het vriendje van Violet, één van de knapste jongen van de school;
• Gabe Romero (‘Roamer’): een ex-vriend van Finch. Nu haat hij hem al jaren, omdat hij Finch een weirdo vindt;
• Amanda Monk: een schoonheid die al veel vriendjes heeft gehad.
Docenten en leerlingen van Bartlett High School (BHS), een school met ongeveer 2000 studenten:
• Principal Wertz: de directeur van de school;
• Mr. Embry (school counselor), Mrs. Marion Kresney (school counselors), Mr. Black (US Geography), Mr. Kappel (baseball coach), Mrs. Mahone (Russian), Mr. Stohler, Mr. Schroeder, Mr. Heaton (math);
• School- en klasgenoten van Violet en Finch: Emily Ward, Joe Wyatt, Ashley Dunston, Shelby Padgett, Suze Haines, Jordan Gripenwaldt, Eli Cross, Troy Satterfield, Chameli Belk-Gupta, Lara, the three Brianas, Leticia Lopez.
• Mensen die Finch en Violet op hun reizen ontmoeten: John Ivers (de bouwer van een roller coaster), Faye Carnes (een eigenaresse van een bibliobus), Margaret Ann en haar man Henry (bloemenkwekers), Myra (uit Milltown), Mike Carmichael en zijn vrouw (Alexandria);
Anderen: Demetrius, de counselor van de ‘Life Is Life’-stichting.


^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘All the Bright Places’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘All the Bright Places’ is de eerste jeugdroman van Jennifer Niven. Zij schreef wel een paar romans voor volwassenen voordat ze aan dit jongerenboek begon.

^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur

-->Informatie over Jennifer Niven.^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Dance on My Grave van Aidan Chambers
A Long Way Down van Nick Hornby
An Abundance of Katherines van John Green


Citaat:

We eat one-handed and eat our way through the stack, and then we start reading aloud from Dr. Seuss – ‘Oh, the Places You’ll Go!’ We alternate stanzas, first Finch, then me, Finch, then me.

Today is your day
You’re off to Great Places!
You’re off and away!

At some point, Finch gets to his feet and starts acting it out. He doesn’t need the book because he knows the words by heart, and I forget to read because it’s more fun watching him, even when the words and his voice turn serious as he recites lines about dark places and useless places and waiting places, where people don’t do anything but wait.
Then his voice turns light again and he is singing the words.

You’ll find the bright places
where Boom Bands are playing

He pulls me to my feet.

With banner flip-flapping,
once more you’ll ride high!
Ready for anything under the sky. (pp.153-154)


Vragen over het boek:

1. Welke invloed heeft de literatuur van Mrs Virginia Woolf op Violet en Finch? En in hoeverre geldt dat voor de verhalen van Dr. Seuss?
2. Welke ouders gaan beter met de problemen van hun kind om: die van Finch of die van Violet? Geef ten minste twee voorbeelden waaruit je antwoord duidelijk wordt.
3. Wat is de rol van het Geography Project voor de relatie tussen Violet en Finch?
4. Waarom is de staat Indiana belangrijk voor deze roman? Geef een tweetal voorbeelden waaruit dat belang blijkt.


^ Terug naar boven

All the Bright Places | Novellist.nl | NL boekbeschrijvingen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5788

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.